הוראות השקיה של עצי פרי הדר | ירוק ועוד | 050-3585051 | www.houseplant.co.il


ההדרים: והדרים ננסיים 
שם כולל לקבוצה של עצי פרי ירוקי עד ממשפחת הפגמיים,מוצא רוב מיני ההדר באסיה, מקור השם הדר נובע מכך שהעלים דרים בעץ משך כל חודשי השנה וזאת בנוסף להיותו הפרי המהודר שבפרות.
התכונה המאפיינת את כל ההדרים הוא פריים "ענבה" פרי עסיסי ובשרני שציפתו היא דופן השחלה וכוללת את הזרעים (כמו גם עגבנייה ענבים וכו'.) לפרי קליפה חיצונית כפולה, הציפה מחולקת לפלחים (בין 10-20) הערוכים סביב ציר מרכזי ובכל פלח שקיקי מיץ עסיסי. הקליפה הצבעונית (בצבע צהוב כתום) מכילה בלוטות עם שמנים אתריים ומכאן ה"שפריץ" השמנוני המתקבל בשעת קילוף פרי ההדר. הקליפה האמצעית לבנה וספוגית והפנימית שהיא החלק הנאכל ועליה צומחים שקיקי המוהל. הזרעים ערוכים וסגורים בתוך הפלחים, לאורך הציר המרכזי של הפרי. עץ ההדר בעל נוף רחב, עץ ירוק עד מכוסה עלים בכל חודשי השנה גובה העץ עד מטרים אחדים. עץ ההדר מחדש את צמיחתו כמה פעמים בשנה עם זאת עיקר לבלובו הוא באביב, עלי ההדר גדלים במהירות וצבעם הופך מירוק בהיר לירוק כהה, יש זנים שעלי העץ שלהם גדולים ורחבים דמויי ביצה ויש אחרים שעליהם צרים וקטנים יותר.
הפריחה: דצמבר-מרץ-אפריל.הפרח לבן וריחני,דו מיני או זכרי וההאבקה נעשית ע"י חרקים אוגרי צוף ובעיקר דבורים.תפוצת ההדרים באזורים טרופים וסוב טרופים,איכות הפרי מושגת רק באקלים ים תיכוני בו נחלקת השנה לעונה חמה יבשה לעונה קרירה לחה.התפתחות העצים אינה טובה מתחת ל-13 מעלו צלזיוס והם ניזוקים בטמפרטורות ממושכות הנמוכות מ-4 מעלות צלזיוס.
ההדרים אוהבים חום וקרינת שמש (21 מעלות צלזיוס בערך).

בחורף בזמן שאנחנו ישנים בבתים סגורים ולעיתים לא מספיק מאווררים, תוספת של חמצן בלילה, שנפלט בתהליך הפוטוסינתזה של האלוי ורה, יכולה לשפר את כמות החמצן בחד
קיימים הבדלים משמעותיים בין המינים וזנים במידת עמידותם נגד קור.המינים הרגישים יותר הם:לימונים ואתרוגים.רגישים פחות הם תפוזים ואשכוליות והעמידים ביותר-מנדרינות.עצי ההדר סובלים ממשבי רוח חזקים נוהגים להגן עליהם בעזרת משברי רוח.
תולדות ההדרים :
מוצא התפוזים מדרום אסיה משם,נפוצו בעולם.הם בויתו כבר לפני 3000 שנה והופצו באזור הים התיכון לפני זמן רב.לארץ הגיעו האתרוג והלימון והחושחש במאה ה-11,התפוזים במאה ה-16 ואחר כך שאר ההדרים.
במאת השנים האחרונות התפתח לאחרונה גידול הדרים באגן הים התיכון בצורה מסחרית והגיע להיקף משמעותי.המדינה המובילה בייצור פרי הדר היא ארצות הברית במקום השני-מדינות הים התיכון.ספרד היא יצאנית ראשית של תפוזים וישראל של אשכוליות.תפוח הזהב הובא לארץ כענף חקלאי מפורטוגל.
בשנת 1841 ניטעו פרדסים ראשונים ביפו.הפרדסים עובדו בשיטות האפנדים הערבים:השקיה בבריכת פרדס,בית פרדס בו מתגורר האחראי על החזקתו והפעלת באר מים.
בשנת 1881 הוקמו הפרדסים הראשונים במקווה ישראל,פתח תקווה,ראשון לציון,רחובות,נס ציונה.
ובשנת 1929 נפתח מרכז פרי הדר ביפו והוחל ביצוא תפוזים ופרי הדר ברחבי העולם.הפרדסים קיבלו תעופה בעליה ה-3 וה-4,(אשר הצטיינו בנטיעה מוגברת של פרדסים באזור מישור החוף).שיטת ההשקיה השתנתה משיטת באר האנטיליה ובריכת פרדס(שיטות בהן נעזרים בבעלי חיים)לשיטת ההשקיה בעזרת מכון שאיבה מרכזי לפרדסים.המכון פעל על ידי מנועים וכך אפשרה שאיבה 24 שעות ביממה.כיום משקים בטפטפות וממטרות.
בארץ ישראל נהוג להרכיב עצי הדר כדי לגדל את הסוג הרצוי בתנאים שונים וכך להגן באופן מכסימלי ממזיקים,מחלות וכו'
בחורף בזמן שאנחנו ישנים בבתים סגורים ולעיתים לא מספיק מאווררים, תוספת של חמצן בלילה, שנפלט בתהליך הפוטוסינתזה של האלוי ורה, יכולה לשפר את כמות החמצן בחד
.
פרדס מהו?
פרדס הינו גן רחב ידיים שגדלים בו:תפוזים,אשכוליות,לימונים ופירות הדר נוספים.את העצים הללו נטע בעל הפרדס המכונה בשם:פרדסן ותפקידו לטפל בעצים שבפרדס ומשקה אותם.הפרדסן מקווה שהעצים יניבו פירות רבים והוא ימכור אותם לפרנסתו.בזמן אבותינו השתמשו גם במילה פרדס אך הכוונה הייתה לגן שמגדלים בו עצי פרי שונים בהשקיה לדוגמא:"מלך שהיה לו פרדס,נטע בו שורה של תאנים,שורה של גפנים,ושורה של רימונים"(ויקרא רבה כ"ג).לעומת זאת כיום אנו קוראים למקום שמגדלים בו רק הדרים פרדס כלומר הפרדס הוא מטע של עצי הדר.
גידול ההדרים מצליח בעיקר בקרקעות  קלות ובנוניות-כבדות בתנאי אוורור וניקוז טובים לכן נוטעים את העצים בפרדס במרחק זה מזה.את העצים נוטעים באדמת חמרה-בחמרה יש שכבות העוצרות את המים ומאפשרות לעץ לנצלם .

אופן נטיעת העצים בפרדס ברווחים גדולים המאפשרים לכל עץ להגיע לגידול ולניצול מכסימלי של שטח המחיה.בחלקי העץ המוארים גדל רוב הפרי ואילו בחלקי העץ המוצלים מועטים הענפים והעלים וחוסר האור גורם להתייבשות הענפים דבר שעלול לפגוע בפרי מכיוון שהאור אינו יכול לחדור וכתוצאה מכך כמות הפרי תקטן ולכן חשוב לנטוע את העצים ברווחים גדולים.ההשקיה:ההדרים "דורשים" מים כל השנה 210 ימי השקיה +700-800 מ"ק של מים בממוצע שנתי בחורף אחד.

אריזת הפרי:
דרך ארוכה עושה הפרי מין הרגע שקוטפים אותו ועד לרגע שבו הוא מגיע לביתו של הקונה,בית האריזה מטרתו:הבאת פרי הנקטף אל בית הצרכן,על מנת שהצרכן יבצע את רכישת הפרי. צריך להיות יפה למראה וישנה חשיבות לטעם הפרי ולשמירתו על טריותו גם לאחר מספר ימים בבית הלקוח.
השלבים בתהליך היצור:התהליך מתחיל בנטיעת הפרדס בחירת הזן הפרי התאמתו לקרקע,כמות המים המוצת לפרדס תהליך זה דורש טיפולים תקופתיים,מעקב אחר מזיקים והשקיה נבונה,כל זאת בכדי להביא ליבול איכותי ובכמות גדולה.שלב הקטיף בעל חשיבות מרובה ובכדי לקטוף את הפרי דרושה מיומנות רבה ושימוש בכלים נכונים(מזמרה וכ"ו...)

תהליך האריזה:
ברגע קבלת הפרי אל בית האריזה עובר  הפרי שקילה ובתהליך זה מסולקים הפירות החריגים(פצועים,נגוסים,רקובים וכ"ו)ישנו בירור קפדני ולאחר מכן מתבצע תהליך השטיפה מכיוון שהפרי מגיע לעיתים כשהוא עם חומרי ריסוס,מלוכלך,מכוסה בבוץ או באבק.ולכן כל הפירות עוברים שטיפה עדינה במים והברשה.לאחר מכן הפירות עוברים ריסוס דק של שכבת דונג,הדונג מבריק את הפרי והופך אותו לנאה וזמין תהליך זה נקרא בשם:"דינוג".השלב הבא הוא תהליך הייבוש מיבשים את שכבת הדונג בזמן קצר ובחום נמוך על הפירות מודבקות מדבקות המשייכות את הפרי לבית אריזתו המדבקה מהווה כמעין "תעודת אחראיות מבחינת הצרכן ומי שעומד מאחורי הפרי.שלב הבא הוא שלב המיון שבו ממוינים הפירות לפי   2  קריטריונים:גודל,צבע.כאשר כל גודל נארז בנפרד.ולסופו שלתהליך היצור הפירות נארזים בקרטונים המבליטים את איכותו וצבעו וקיימת חשיבות לסידור הפרי באריזה.
ידועים מינם וטיפוסים רבים של הדרים-חלוקה הסיסטמאתית בעייתית.במשך שנות גידול ההדרים בתרבות נוצרו שפע צורות כלאיים שאינן מאפשרות חלוקה חד משמעית.המינים נבדלים בעיקר בצורת הפירות ובטעמם.מקובל להכיר ב12-16 מינים.המינים המקובלים כגידולים כלכליים בארץ ישראל:תפוז מתוק,אשכולית לימון,קומקוואט("תפוז ננסי") וקליפים: מנדרינה,קלמנטינה,אתרוג,פומלה.מינים נוספים המשמשים להרכבה:חושחש,לימטה כולם ממשפחת הפגמיים.
לפירות הדר הטריים ערך רב כמקור חשוב לוויטמין c ושל חומצות אורגניות,מקליפת הפרי מפיקים שמן אתרי,חלק מהפרי נמכר למאכל בשוק ורובו נקלט בתעשייה לייצור מוצרים שונים כמו :מיצים,תרכיזים,חומץ הדרים,חומרים המשמשים בסיס לתעשיית משקאות וממתקים,שמן אתרי לתמרוקים ותמציות מאכל,ריבות ומיני מרקחת וכמו כן אוכל לבהמות.



_____________________________________________________

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

עוד צמח ברשימת צמחים חסכוניים למים